Translate

søndag den 5. januar 2014

Jul i Nuuk

Så er julen ved at være overstået, her på Grønland tager man ned julestjerner og julepynt på Hellige 3 kongers dag. Dagen er er en halv helligdag, så vi holder fri fra kl 12, dejligt!
Her oppe har det jo været jul helt siden første søndag i advendt, hvor julebelysningen over hele byen blev tændt.
Jeg var også heldig at overvære tændingen af byens juletræ. Vi var jo så uhældige at få en kraftig storm her lige efter træet var kommet op, og træet væltede inden det nåede at blive tændt. Heldigvis brak det helt nederst, så man kunne få træet op igen inden tændingen. Tusindevis af mænnesker hade trodset den tætte sne, for at se julemanden ankomme med brandbil og tænde træet.

I december sker der bare noget hele tiden. Udover at kigge på julelys og juletræer, kom jeg også til julebanko, til åbent hus på El-værket, og til flere julemarkeder.

I den kulinariske afdeling, har jeg smagt de bedte hjemmelavede pebernødder nogensinde, lavet de lækreste risboller, og bagt de saftigste lussekatter nogensinde. Disse vil jeg komme tilbage til. I Pisiffik, min yndlingsbutik, havde slagteren været i gang med et projekt med at prøve at lave pindekød. I et par måned havde en ribbeside fra et grønlandsk lam hængt til tørre i modningsskabet. Udervejs har jeg som årlig pindekødspiser kunnet kommet med masser af gode råd, og glædet mig som et lille barn til det blev færdig. Den blev ikke 100% som jeg kender den, til det skulle den nok hængt lidt længere, men lækker blev den uanset. Og grønlandsk lam er noget af det bedste man kan få!Heldig havde jeg noget kålrabimos på pose fra Toro, for kålrabi kan vi ikke få her oppe.
Hvis man får lyst til selv at prøve sig på at lave det, finder du opskriften her  husk at det tager ca 2 måneder.
Selve juleaften blev fejret på dansk vis hos en kollega, med både and, flæskesteg, medisterpølse, og risalamande. Det var ligesom der hjemme, alle troede de andre gemte mandlen, og selv om vi havde spist hele, nægtet alle ethvert kendskab til at have mandlen. Selv om jeg var proppet til bristepunktet, ofret jeg mig for fællesskabet, og skrabet skålen for resterne (som vi ikke troede den kunne være i) Efter også at have skrabet serveringsskeen, dukket den endelig op i min mund!

Jeg lovet tidligere at komme tilbage til de bagte lækkerier. Pebernødde-opskriften kan jeg afsløre at den kommer fra Claus Meyers kogebog. Jeg synes normalt pebernødder er kedelige, med med disse er omvendt!  Noget jeg selv fik lavet denne jul, var lussekatter. Jeg synes hvert år jeg jagter på den perfekte opskrift, og tror jeg fandt den i år! Jeg erstattet sukker og halvdelen af smøret med Perfect fit, og de ble knaldgode selv om de er uden sukker. Jeg puttet dog en lille teske sukker i for hæveegenskabernes skyld.
Nu er jo julen over, men om du vil lave lussekatter næste år, får du opskriften her:

Lussekatter/Luciakager

550 g hvedemel
100 g sukker
100 g smør
(eller 1 ts sukker, 50 g smør og 60-75 g perfect fit)
1/2 ts kardemomme
3,5 dl mælk (jeg brugte minimælk)
1 æg
50 g gær
1 g safran

Bland det tørre, varm mælken til 37 grader. Rør i gær, tilsæt derefter smeltet smør og æg. Hæves  i ca. 30 min. Formes til lussekatter, pænsles med æg, og dekoreres med rosiner. Hæv igen i ca 30 min, og bag på 220 grader i 5-7 minutter



 Tidligere fortalte jeg om hvordan julemanden kom med brandbil og tændte juletræet. Også på juleaften havde julemanden skaffet sig eksotisk transport. Rudolf og de andre rensdyr fik lov til at hvile ud til senere på aftenen, så julemanden ankom i helikopter. Han landede på evakueringspladsen udenfor sygehuset, hvor hundrevis af mennesker havde taget opstilling for at få et glimt af ham. Efter at have hilset på børnene, gik han rundt til personale og indlagte på hospitalet.










Ingen kommentarer:

Send en kommentar