Translate

tirsdag den 29. juli 2014

Sommer i Nuuk

Nu er det på tide med et blogindlæg, og siden sidst er det rigtig gået hen og blevet sommer. Vi har fejret nationaldag, sankthans, og haft den flotteste sommer i mands minde.

I Grønland går man ikke rigtig op i at fejre sankthans, det er mest danskerne der praktiserer bålbrænding. Ikke desto mindre havde vores personaleforening i år besluttet at afholde bål på pladsen nedenfor sygehuset, hvor to grønklædde repræsentanter for personalet holdt båltale, og heksen blev brændt på behørig vis. Der var også snobrød og pølser, og selv om det var rigtig hyggelig, er det nu også ikke helt det samme at at brænde bål i stegende sol. Bål er nu engang flottest i mørket, men mørke skal vi nok vente lidt på endnu, da det er lyt døgnet rundt. Rigtignok går solen ned kl 12, men allerede kl 3 er den oppe igen, så der er aldrig rigtig mørkt.

En anden grund til at man ikke rigtig fejrer sankthans, er nok også at man istedet fejrer nationaldagen, som ligger på dagen for sommersolhverv, og som er dagen for indførelsen af selvstyret. Dagen blev fejret med procession tiiidlig om morgenen kl 8 til kolonihavnen, hvor der blev skudt med kanoner, holdt taler, og sunget af byens kor og spillet af byens musikkorps.














Senere på dagen var hele byen inviteret til kaffemik på byen nye playground, hvor der var kaffe, kage, pølser, underholdning med musik, trommedans, og demonstration af inuit-games. Vejrguderne havde rigtig smilet til Nuuk denne dag, solen skinnede, og vi kunne smide jakken i den dejlige varme.

Trommedanser i Øst-Grønlandsk nationaldragt
 Hval, fisk og hyttetur

Nuuk haft mere at byde på denne sommer. I nuuk kan man være så heldig at se hvalerne fra land. Hver aften trækker de ind mod byen, og ud for Sana-stranden kan man tit se hele flokke boltre sig i vandet. Min kollega er så heldig at have altan der vender ned mod vandet, og med sol til kl 23-24 om aftenen, har vi mang en aften siddet på altanen i sommersolen og drukket te og kigget på hvaler.
På Sana-stranden kan man ligeledes fiske, og aldrig har jeg gået derfra uden bid af en torsk. Skal man derimod fiske rødfisk, skal man ind til Qoqqut, eller "hullet" som de kalder det. Det ligger en times sejltur ind i Godthåbsfjorden, og her er man nærmest garanteret nap af rødfisk. På en lille halv time havde vi trukket op en masser af rødfisk, og nogle torsk.








Juli har også budt på hyttetur. I området rundt Nuuk er der masser af hytter, og der er også muligheder for at leje dem. Nogle hytter befinder sig på Nordlandet, skærgården udenfor Nuuk, og nogle befinder sig inde i Kobbefjorden. Fælles for dem alle at der skal sejles dertil, og vi havde valgt det sidste alternativ. I Kobbefjorden havde vi lejet hytter fra Kangerluarsuanguaq ski center, som udover at tilbyde ski hvor man bliver trukket op af snescooter på en gletcher, og har hytteudleje om sommeren. Hytterne ligger 3 km fra fjorden, og uheldigvis var 4-hjulingen i stykker så vi skulle selv bære vores bagage hele vejen. Som om ikke det var nok, regnet det og blæste, men vi var indstillet på hyttetur uanset vejr. Da vi kom der ind var der 2 hytter, begge udlejet. Hytterne var rigtig godt udstyret med alt man har brug for, og ser blev hygget, spillet kort, og gået på opdagelse i terrenget. Brian havde også taget sin riffel med, så vi morede os med at holde skydekonkurrrence. Området er ellers fyldt med ryper, men vi så dog ingen på dette tidspunkt.
Hytterne ligger i smukt naturområde
Grønlandsburka

Takket være gråvejret så vi ingen myg før solen kom frem om søndagen, men takket være vores Grønlandsburka (myggenet) kom jeg hjem med kun 2 stik.






Spøgelsesbygden Kangeq
 
Juli har også budt på en sejltur til den nedlagte bygd Kangeq, som er facinerende. Det er en rigtig spøgelsesbygd, nogle af husene står, mange er faldet sammen, og området er fyldt med sammenfaldte jordhytter fra tidligere bosetninger. Våres båd-kaptajn kunne fortælle at selveste Dronningen har engang været på besøg i bygden med Dannebrog i 1960. På havnen kan man se resterne af en fiskefabrik, som er raset sammen. Bygden blev nedlagt i 1974, da det ikke kunne betale sig at fragte fangsten ind til Nuuk. Selv om bygden er tydelig faldefærdig, er der stadig mange der bruger stedet som sommerhus, og nogle af husene er således stadig beboet om sommeren. Jeg var dog ikke den første nordmand der besøgte øen, i 1889 besøgte Fridtjof Nansen øen, og tilbragte 3 uger der efter at have krydset indlandsisen på ski.
Bygden har desuden blevet brugt som filmkulisse i filmen "Eksperimentet" hvor den skulle illustrere Nuuk i 1950-erne.
Ikke langt fra Kangeq ligger Hååbets Ø, hvor Hans Egede slo sig ned inden han flyttede ind i fjorden, og grundlagde Nuuk. Hans hus står stadig ednu, og kan besøges på sightseeingture sammen med Kangeq.












Den spændende historie om befolkningen af bygden de sidste 500 år kan læses her:
http://www.tidsskriftetgronland.dk/archive/1976-4-Artikel01.pdf

Ingen kommentarer:

Send en kommentar