Det er ikke bare ting der kan genbruges, også mad kan genbruges, hvor mærkelig det lyder. Her en dag hadde jeg købt rejer med skaller, for jeg elsker bare franskbrød med pillede rejer der ikke smager af saltlage, og med masser af mayonese. Mmmmmums!
De fleske smider skallene i affaldet, og det er egentlig synd, for der sidder masser af smag i skallerne. Man kan bruge dem til at koge en skaldyrsfond, jeg hadde valgt at koge en rejesuppe på dem. Hvis man ikke får brugt dem samme dag, kan man bare smide skallerne i fryseren, og tage dem ud når de skal bruges.
500 g rejeskaller og evt rejerester
1/2 dl whisky
2 dl fløde
2 fed hvidlød
2 små skalotteløg eller 1 stor (jeg brugte også en rødløg)
2 ss smør
1 ss tomatpure
1 laubærblad
7 dl vand
Fres hvidløg og løg i smøret i ca 5 min, og ha derefter rejeskallerne i. Steg videre ved høj varme i 3-5 min, og hel næsten al whiskyen over. Tænd på med en tændstik, og la det brænde ud af sig selv.
(Oooh dette var næsten det mest spændende af det hele, jeg har ikke prøvd at tænde på mad før! Men det virket)
Man kan også bruge andre slags spiritus, Ouzo eller Pernod giver en snert af anissmag, og akevit giver en mere krydret smag. Held så i vandet (helst varmt) og kog op i 15-20 min. Si suppen, og ha den tilbage i gryden. Rør sammen tomatpure og fløde, og la det småkoge et par minutter. For lidt mere fyld i kan man også putte i cherrytomater, og lige inden servering kan den drysses med rejer. Jeg puttet også lidt persille i, og resten af whiskyen. Resultatet ser du her:
Man kan også rducere den endnu mere og bruge den som rejesovs, det er næsten kun fantasien der setter grænser.
Da jeg åbnede hvidløgen jeg hadde købt ind, kunne jeg konstatere at flere af feddene var begyndt at spire. Men ingen grund til panik, de spirende fed satte jeg ned i et lille brugt caviar-glas, og spirene som kommer op kan man klippe af og bruge som pyndt på æggemadderne, hvis man nu ikke har karse i huset. Jeg har også sat et par fed i rigtig jord, som jeg håber skal blive til nye hvidløg, men hvigløg er rigtig lang tid om at udvikles, så det blir spændende at se om de bliver færdige inden jeg tager hjem. Normalt sættes de om efteråret i haven, så kan de høstes næste sommer. Men nu prøver jeg, så får vi se.
Cool!
SvarSletNår der først kommer jord og en plante i, bliver marmeladebøtterne da nogle rigtige fine urtepotter. Det er rigtigt at man bliver først rigtig kreativ når man ikke bare kan gå hen og købe, men må bruge hvad man har.
Ved dog ikke om jeg selv gad have en elkedel stående fremme ;) har du kunne lave hul i bunden til dræn?
Rejesuppe ser rigtig lækker ud, den må jeg prøve en dag. Du må tænde ild til noget mere mad, selvom det måske er lidt spild af spiritus deroppe?
Flamberede bananer smager skønt! flæk 1-2 bananer (hvormange man nu er) brun dem i smør, når begge sider har fået farve tilsættes cognac og der sættes ild til, derefter tilsættes presset appelsinsaft og det simre lidt.
Spises med is og evt. ristede mandler. Mums - sausen med appelsin og cognac bliver rigtig god.
Tak for tips, det må jeg prøve! Men flambering i cognac må nok vente til jeg kommer hjem til DK, vi kan slet ikke få købt spiritus her oppe, whiskyen er smuglervare fra Island og eneste jeg har ;-)
SvarSletJeg er ellers ved at indrette et af gæsteværelsene mine til drivhus (jeg har 2 af dem), der er snart ikke plads i min vindueskarm mere, og så er planen at alle grøntsagsplanterne skal stå i vinduerne der, og kun potteplanterne får plads i stuen. Jeg har nemlig også sået en del potteplanter fra frø, så det bliver spændende at se hvad det bliver til!