Translate

lørdag den 7. april 2012

Tang - en smag på Grønlandsk kultur

En ting kan man sige om at bo på Grønland, man får hele tiden udvidet sin horisont, og denne gang var det min kulinariske horisont der skulle udvides. Da jeg sidst var på fisketur på isen, kom der nogle forbi der hadde været på tangsanking, og straks stimlende grønlenderene til for at købe tang. De kom tilbage med bæreposer fulde af tang, og jeg spurgte hvad de brugte den til, og hvad de lavet af den. Jeg blev forklaret at tang spiser man som snacks, den behøver slet ikke at tilberedes, men spises lige som den er. Straks blev der spist både tang og muslinge på isen, og jeg fik også vide at grønlenderen spiste dem også som oftest rå. Jeg fik selv smage lidt af forskellige slags tangsorte, så jeg kunne smage hvordan det er, og hvordan de smager forskellig. Muslingerne skal jeg nok samle lidt mere mod til før jeg tager dem rå ;-)
Fra gammelt af havde man jo ikke grøntsager i Øst-Grønland, ihvertfal ikke om vinteren, og man har derfor spist tang, som er propfuld af vitaminer og mineraler. Efter have googlet lidt om tang, har jeg dessuden fundet ud at tang skal angivelig være godt for både højt blodtryk, kolesterol, og modvirke overvægt. Man skal dog passe på med at spise for meget, da tang indeholder meget jod.
Et stykke vingetang
På nettet fandt jeg denne artikkel, http://www.tangbog.dk/wp-content/uploads/pr-chap-1.pdf hvor man man kan læse alt om hvordan tang har været brugt i historien, og man nævner faktisk Tasiilaq, fordi man stadig her tager på havskovtur for at fange tang.
Min fiskebuddy som selv havde købt en hel pose tang, mente at jeg skulle også prøve det, og jeg fik en lille portion med hjem, som jeg tænkte jeg ville koge suppe på.

Jeg fandt faktisk rigtig mange opskrifter på mad med tang på nettet, åbenbart er det også en stigende interesse for at samle tang og lave mad med det hjemme i Danmark. Jeg endte op med følgende suppeopskrift:

Den brune tang blev helt grøn da den kom i gryden
ca 40 gram tørret tang, eller brug frisk tang
200 gr. kylling i mindre stykker
1 løg
En håndfuld friske grønne bønner
1 terning kyllingebouillon
1 fed hvidløg
1 tsk revet ingefær
Chili og citronsaft efter behag

Udblød tangen som angivet på pakken. Snit løget og svits det med kyllingestykkerne i en gryde. Tilsæt 1½ liter kogende vand og put bouillonterningen i. Skær tangen ud i mindre aflange stykker og put den i suppen, der krydres med citron, hvidløg, ingefær, chili og salt og peber. De snittede bønner tilsættes kort tid inden servering - så de blot koges et minut eller to.

Man kan bruge alle slags tang til suppen, og suppen kan desuden laves med svine- eller oksekødsstrimler - eller rent vegetarisk.

Jeg lavet den vegetarisk, da jeg ellers skulle koge en hel kylling. Jeg synes den smagte udmærket, og vil helt sikkert lave det igen, og hvis man havde miso-suppe, ville det jo passe glimrende deri.

Jeg fandt også denne fine side, med flere opskrifter hvis nogen skulle få lyst til at selv prøve sig på mad med tang.
Opskrifter med tang

Imens jeg skulle hjem og spise tang, var der andre der kunne gå hjem og se frem til et dejlig måltid rype, denne jæger havde held i bøssen den dag:

1 kommentar: